Producten op tafel zetten met Augmented Reality

Video afspelen

Bedrijven als Ikea zijn er al een tijdje mee bezig: producten in 3D bekijken met behulp van Augmented Reality. Met de Ikea app zet je zo eenvoudig meubels in je huis om te zien of het past. En dit ziet er steeds realistischer uit. Door de sensoren van de smartphone of tablet te gebruiken is de software niet alleen in staat de juiste positionering te bepalen, ook zaken als belichting worden automatisch aangepast aan de omgeving.

Eenvoudig toe te passen zonder eigen app

Minder bekend is dat deze technologie ook te gebruiken is zonder een eigen app te ontwikkelen. Bij de laatste versies van de iPhone en iPad is hiervoor speciale technologie ingebouwd. Het enige wat je nodig hebt is een 3D bestand volgens de juiste specificaties. Apple gebruikt hiervoor USDZ bestanden, een gestandaardiseerd 3D bestandsformaat ontwikkeld door Pixar.

Omdat wij al lange tijd gebruik maken van 3D technologie – o.a. voor het maken van packshots – kunnen we redelijk eenvoudig producten maken volgens deze nieuwe standaard. Toepassingen zijn legio. Denk bijvoorbeeld aan consumentenonderzoek of de presentatie van NPD’s bij klanten.

Zelf proberen?

Deze Go-Tan Soy Sauce kan op ware grootte op tafel gezet worden. Open deze pagina op een iPhone of iPad en klik vervolgens op het kubus-icoontje* dat bij het object staat.

Meer mogelijk met een eigen app

Voor meer geavanceerde toepassingen kan een eigen app een oplossing bieden. Hiermee kun je bijvoorbeeld een product-configurator maken op basis van dezelfde 3D bestanden. Voordeel is dat ook een app gebruik kan maken van dezelfde USDZ bestanden.

*Geen kubus-icoontje zichtbaar? Check of je iOS versie 12 of nieuwe hebt en de pagina bekijkt met Safari.